Samsung Galaxy S WiFi 5.0 – Un smartphone… fara telefon [REVIEW]

de: Radu Neagu
14 08. 2012

Samsung este o companie care nu mai are nevoie de nici o introducere in domeniul smartphone-urilor. Putini sunt insa cei care stiu ca din aceeasi serie atat de cunoscuta, Galaxy, face parte si o platforma de tip player multimedia.

Galaxy Player sau Galaxy WiFi este numele de drept al acestui dispozitiv care are ca rol umplerea unui gol in segmentul dispozitivelor mobile folosite pentru a rula continut multimedia. Playerul este in esenta un smartphone de generatie mai veche, echivalent cu prima versiune de Galaxy S, insa fara functionalitatea GSM. In rest detine aceeasi conectivitate si performanta cu un ecran mai mare si cu un acumulator mai longeviv.

Design si Caracteristici

Dupa  cum am mentionat si mai sus, diferenta majora intre acesta si un telefon mobil este dimensiunea. Ecranul cu o diagonala de 5.0 inchi, de unde isi trage si denumirea completa, il fac un dispozitiv destul de „maricel” pentru a fi tinut si utilizat cu o singura mana. Playerul este un dispozitiv atractiv mai ales pentru cei care doresc sa ramana pe „taramul” Android dar nu au nevoie in special de un nou smartphone. Concurentul principal al acestuia este iPod Touch, singurul care la ora actuala permite instalarea unui numar foarte mare de aplicatii pe langa experienta audio-video pe care o ofera. Galaxy 5 este semnificativ mai mare si mai greu decat ultima versiune de iPod Touch. Interesant este faptul ca un producator doreste sa isi miniaturizeze produsele, iar altul sa le construiasca cat mai mari. Perfect adevarat daca luam in calcul ultima versiune de Galaxy WiFi 4.0, care era mai mica decat actualul 5.0.

Butoanele de navigare sunt asezate in partea de jos a dispozitivului, acestea fiind in numar de 3. La fel ca si in cazul altor portabile Samsung, butonul de volum este pe partea stanga, iar butonul de power pe partea dreapta, pentru a fi usor accesat de catre dreptaci cu degetul mare. Unii considera acest buton incomod si au mentionat ca se apasa prea usor la Galaxy Note de exemplu, perfect adevarat, playerul insa nu sufera de aceasta problema, butonul fiind destul de rigid.

Jack-ul pentru casti se afla in partea de jos, alaturi de conectorul microUSB pentru transferul de date si incarcarea dispozitivului. In partea superioara avem un slot pentru carduri microSD ce suporta capacitati pana la 32 GB. Aici intervine o diferenta majora fata de playerul de la Apple: memoria interna care poate fi expandabila.

Pe langa toate acestea, cireasa de pe tort sunt cele doua camere foto/video: cea frontala pentru apeluri video cu o rezolutie de 640×480 pixeli si cea din spate de 3.2 Megapixeli care detine si un flash. Acumulatorul are o capacitate de 2500 mAh si nu este detasabil, aici imprumutand putin din considerelentele concurentei. De mentionat ca varianta anterioara, Galaxy 4.0 avea un acumulator detasabil.

Galerie de Imagini

[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Samsung galaxy S WiFi 5.0/”/]

Specificatii Complete

Tabelul cu specificatii a ajuns sa fie un punct forte al unui review, asadar mai jos gasiti specificatiile player-ului de care ne vom ocupa astazi, alaturi de cele ale concurentului, Apple iPod Touch.

[table id=132 /]

Asa cum este si normal, specificatiile vorbesc de la sine. Ce putem observa, diferenta fata de iPod nu este foarte mare in termeni de procesare. Display-ul, chiar daca are o rezolutie mai redusa este semnificativ mai mare, oferind un spatiu de lucru mai generos. Spre deosebire de concurentul Apple, Galaxy S WiFi 5.0 este avantajat de existenta unui modul GPS intern, ce poate fi folosit cu Google Maps, mai ales ca de scurt timp aceasta aplicatie permite salvarea unor zone de dimensiunea unui oras direct in memoria interna a dispozitivului cu Android.

Camera foto a lui Samsung  WiFi 5.0, cea frontala este identica cu cea de la iPod Touch: VGA, rezolutie 640×480 pixeli si este destinata doar convorbirilor video prin aplicatii de genul Skype sau FaceTime la utilizatorii Apple. Camera principala este ceva mai avansata din punct de vedere fotografic, detine 3.15 Megapixeli fata de cei doar 0.7 de la iPod. Diferenta pe partea de video este ca iPod-ul stie sa filmeze in rezolutie 720p, lucru pe care Galaxy WiFi 5.0 nu a facut-o. Sunt sigur insa ca prin diverse update-uri software mai mult sau mai putin oficiale este realizabil si acest lucru.

Dimensiuni si Utilizare

Dimensiunile reduse nu sunt punctul forte ale player-ului. Pentru cine doreste un player cat mai mic si mai usor, in mod sigur acesta nu este cea mai buna alegere. Daca punem insa in balanta capabilitatile hardware pe care le detine, merita sa ne gandim de doua ori. In principiu este putin incomod de folosit cu o singura mana, si cum imi place sa am macar o mana libera atunci cand merg pe strada, nu pot spune ca sunt un fan al acestui dispozitiv din acest punct de vedere. Pe de alta parte este o placere sa scrii pe  tastatura touch integrata, clipurile video se vad foarte bine avand in vedere diagonala display-ului, iar in aceeasi situatie sunt si jocurile. Browsing-ul este foarte placut, avand la dispozitie display-ul de 5 inci, spre deosebire de 3.5 inci in cazul iPod-ului. Daca aceste elemente conteaza mai mult decat incomoditatea de a il folosi cu o singura mana atunci este o alegere buna.

Software si Audio

Din punct de vedere software, stim cu totii ce poate oferi un Android 2.3.6. Este limitat din anumite puncte de vedere, insa interfata personalizata de Samsung, acel TouchWiz, orienteaza acest sistem de operare mai mult spre multimedia. Spre exemplu, icoanele pentru telefon si contacte au disparut complet din meniul principal si au fost inlocuite cu icoane pentru muzica si video. Playerul video are o interfata aproape la fel de simpla ca si cel de audio si ruleaza aproape fara probleme fisiere de toate tipurile. Nu va asteptati insa sa ruleze fisiere HD, fiind totusi limitat la rezolutia nativa a display-ului.

Cat despre partea audio, pentru a incepe intr-o nota pozitiva, cele doua difuzoare de pe spatele player-ului se aud destul de bine pentru a nu fi necesarea conectarea unor boxe externe. Intr-o nota putin mai critica, am fost putin dezamagit de calitatea efectiva a sunetului. Am ales o pereche de casti de calitate de la Senheiser, casti care mi-au demonstrat ca decodorul audio al iPod-ului este mult mai bun decat cel de pe Samsung Galaxy WiFi 5.0. De ce sunt dezamagit? Pentru ca functia de audio trebuia a primeze la acest dispozitiv, avand in vedere ca este totusi un player si nu un telefon cu posibilitate de rulare MP3-uri. Trebuiau sa acorde mai multa atentie acestui aspect, pentru ca orice utilizator care il cumpara il va folosi cel mai probabil cu o pereche de casti. Avand in vedere ca pretul sau nu este chiar cel mai mic de pe piata, utilizatorul respectiv cu siguranta are deja o pereche de casti de calitate si nici macar nu va deschide punga din pachet.

Performante, Autonomie si Concluzie

Performantele player-ului sunt decente. Nu ne putem astepta la foarte multe, avand in vedere generatia destul de veche din care face parte procesorul Hummingbird integrat. Odata ce incepi sa deschizi mai multe aplicatii simultan, playerul se va misca din ce in ce mai greu, pastrand insa prioritatea pentru fisierul audio sau video care ruleaza in fundal.  Dupa cateva zile de butonare, sistemul de operare se misca destul de greu si are nevoie neaparata de un restart. Avand in vedere ca este un dispozitiv Android, sugerez instalarea unui Task Manager mai avansat pentru a opri automat unele aplicatii atunci cand se inchide ecranul.

Utilizarea in general nu mi-a facut o impresie deosebita. Nu pot spune ca este un produs pe care mi l-as dori odata ce am pus mana pe el. Trebuie sa recunosc ca specificatiile sunt ceva mai sus decat cele ale lui iPod Touch, insa poate m-am lasat prea intimidat de dimensiunile playerului. Autonomia este destul de buna, considerabil mai buna decat a concurentei, atat pe video si audio. Timpul de incarcare este de aproximativ 6 ore, insa pentru doar o ora de tinut pe USB playerul reuseste sa stocheze 20-25% pentru inca o zi de auditie. Atentie! Daca portul USB la care il conectati este intre unele aglomerate si nu poate oferi maximum de energie, 500 mAh cel putin, playerul se va incarca foarte greu. De asemenea, luati cu voi cablul care vine in pachet, intrucat difera putin de alte cabluri microUSB, pentru a nu avea supriza ca nu se incarca deloc sau nu il vede PC-ul. Cel putin eu folosesc un cablu microUSB de 10 cm folosit pentru incarcarea unui telefonul HTC, pentru HDD-ul extern de 2.5 inci si pentru alt player audio, insa incarcarea la Samsung WiFi 5.0 nu a fost posibila cu acesta.

In concluzie, raman putin dezamagit de calitatea sunetului. Folosind castile din pachet nu veti observa mare lucru, intrucat sunetul este plat, nu are dinamica, iar despre frecventele joase as prefera sa nu spun nimic. Cu o pereche de casti decente lucrurile se schimba, insa din pacate nu in bine. Frecventele sunt parca amestecate, iar inaltele cu adevarat deranjante. Acum nu ma intelegeti gresit, am avut ocazia sa ascult niste playere mai deosebite de-a lungul timpului si asa am realizat ca sunetul de calitate nu se obtine doar printr-un preset de egalizare si un plugin pentru bas. Daca stau si ma uit totusi pe strada la cine asculta muzica, am vazut foarte putini audiofili adevarati care au investit bani seriosi in acest suport de redare. Majoritatea folosesc castile standard ale player-ului/telefonului si se bucura de versurile si mesajul pe care il transmite melodia pe care o asculta.

Pretul nu este un element pentru care ar trebui sa il depunctez. Este decent as putea spune, undeva in jurul a 850 lei, in functie de magazinul de la care il achizitionati. Avand in vedere capabilitatile tehnice descrise este unul pe masura. iPod-ul este daca nu ma insel ceva mai scump, chiar si pentru varianta de 8 GB, fara sa mai tinem cont ca playerul Samsung pentru o investitie de maxim 100 Lei poate primi un card de 32 GB.